Reklama
 
Blog | Matteo Difumato

Sehnat peníze, to je věda (reakce na článek v časopisu Týden, 18/2011)

Ani jsem nepřečetl Váš článek a je mi zřejmé, a musím z titulu názvu článku potvrdit, že sehnat peníze na cokoli zejména v neziskové sféře, je opravdu problém. 

  • Sám jsem jednatelem jednoho občanského sdružení a od r. 2004, kdy naše společnost vznikla, jsme při podávání nejrůznějších žádostí nikdy nedostali žádný grant v podobě skutečné podpory. Při oslovování nejedné nadace i nejrůznějších výborů a bank pro evropskou strategii jsme naráželi na nejrůznější formální a byrokratické nedostatky, přičemž význam a důležitost jednotlivých projektů šly vzhledem k financovatelnosti do pozadí, aniž bychom dosáhli alespoň podpory nemateriální. Činnost našeho spolku se tak nese v duchu cimrmanismu a bezděčného a bezesmyslného plácání v něčem, zda má něco alespoň trochu nějaký význam pro rozvoj české společnosti, udržení kulturních hodnot tohoto národa atp. 

    Grantová politika je neprůhledná narozdíl od té politiky vysoké, avšak je zřejmé, že je také prodchnuta lobbismem, úplatky, tím, kdo na čem co nejvíc vydělá – a výsledek rozhodnutí grantové komise se většinou odvolává na formální nedostatky jednotlivých projektů. 

    Proto se také, ač vzděláním umělec, živím úplně jinou sférou než tou humanitní, která by mě tak paradoxně přivedla na mizinu a do nehumánních podmínek (nejen v alternativní kultuře!). Zatím tedy díky tomu zůstalo jen u filozofování a myšlenek.

    S pozdravem

    Matteo Difumato, jednatel o.s. Quadrom
    http://quadrom.mysteria.cz/
    Projekty Porubské divadlo, Akademie moravsko-slezských umění a Divadlo V Šantovce

Reklama